Ce îi așteaptă pe românii născuți în anii 80 la pensie. Situația tristă de peste 20 de ani cu banii tuturor
Sunt șanse ca românii născuți în anii 80, adică cei care peste două decenii vor începe să primească pensie, aceștia să nu poată beneficia de rodul muncii la bătrânețe.
Unii specialiști trag un semna de alarmă cu privire la viitorul pensionarilor. Potrivit acestora, peste două-trei decenii, populația României va fi una mai mică și mai îmbătrânită, iar numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al salariaților.
În ceea ce privește pensiile de la stat, cu toate că ar trebui să fie un real ajutor în timpul bătrâneții, viitorii pensionari ai României s-ar putea să nu beneficieze de aceste venituri. Cu toate că pensiile private reprezintă una dintre soluții, de acestea nu vor putea beneficia toți românii, astfel că vor fi condamnați la o bătrânețe în sărăcie.
Dată fiind această situație, cea mai plauzibilă soluție ar putea consta în creșterea vârstei de pensionare. Potrivit președintelui CFA România, Adrian Codîrlașu, actualul sistem de pensii „funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment”.
Tot acesta mai explică faptul că peste 20-30 de ani, va veni momentul când numărul de pensionari va deveni mai mare decât cel al angajaților, astfel că sistemul nu va mai fi unul sustenabil. Astfel, analiștii sunt de părere că prima undă de șoc va veni în perioada 2030-2035, atunci când generația decrețeilor se va pensiona.
Românii născuți în anii 80 nu ar mai putea beneficia de pensie
Numărul pensionarilor va crește cu aproximativ 60.000-70.000 de persoane anual. Adrian Codîrlașu afirmă că „atunci va fi nevoie de și mai multe resurse pentru sistemul public de pensii”. Specialiștii afirmă că soluțiile care ar putea fi implementate constau în:
- înghețarea pensiilor;
- majorarea vârstei de pensionare;
- creșterea gradului de colectare, având în vedere că România deține cel mai mic grad de colectare TVA din UE.
În următoarele două decenii, pensia de la stat ar putea dispărea.
„Peste 20-30-40 de ani, nu știm dacă va mai exista pensia de la stat așa cum o știm acum pe care o obținem după cei 35 de ani de muncă”, explică și Florentina Almăjanu, director general al CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional.